Teknoloji

Kripto düzenlemesi Türkiye’nin kripto pazarını büyütecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Türkiye’nin gri listeden çıkmasının tek adımının kripto varlıkların yasal düzenlemesi olduğunu vurguladığı açıklamalarının ardından kriptoda düzenleme tartışmaları yeniden gündeme geldi. Bazı yorumlara göre kripto düzenlemesi Türkiye’nin blockchain ve kripto alanındaki potansiyelini güçlendirecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kasım ayı başında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin iki yıl önce Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) bağlı Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından gri listeye alındığını “çünkü” söyledi. kara paranın aklanmasının ve terörizmin finansmanının önlenmesindeki eksiklikleri”. Alındığını hatırlatarak, kripto varlıklara ilişkin yasal düzenlemeyi yakın zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunacaklarını duyurdu. Şimşek’in regülasyonlara ilişkin açıklamaları, son dönemde artan kara para aklama suçlamalarıyla birleşince, kriptoda regülasyon tartışmaları yeniden gündeme geldi. Küresel kripto para borsası Gate.io’nun Küresel Büyüme Müdürü Kafkas Sönmez, bahisle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’de kripto varlıklara ilişkin yasal düzenleme çalışmalarının 2021 yılına kadar uzandığını kaydeden Kafkas Sönmez, “Finansal otoritelerin önünde özgün bir varlık sınıfı ve ekonomik çıkar biçimi var. Blockchain teknolojisi çok hızlı gelişiyor ve kapsamı Bitcoin ticaretinin ötesine geçmiş durumda. Tüm paydaşların haklarına saygılı, sıfırdan bir yasa tasarısı hazırlamak zaman alıyor. Örneğin Avrupa, bölge çapında bir düzenleme olan MiCA üzerinde yıllardır çalışıyor. “Küresel bir kripto para borsası olarak Türkiye’nin proaktif tutumundan ve bu sürecin sona erdiğinden umutluyuz” dedi.

Rekabeti teşvik edecek ve kripto pazarını büyütecek

Chainalytics tarafından yayınlanan Küresel Kripto Benimseme raporunda 12. sırada yer alan Türkiye, ham kripto işlem hacmi açısından dünya çapında dördüncü sırada yer aldı. Türkiye’nin, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi’nin (MENA) kripto potansiyeli açısından en değerli ülkelerinden biri olarak kabul edildiğini belirten Kafkas Sönmez, “Türkiye, dinamik ve genç nüfusuyla, kripto paranın benimsenmesi konusunda bölge ülkelerine yol gösteriyor. yeni yatırım araçlarına daha hızlı ulaşabilirsiniz. Tam da bu nedenle Gate.io da dahil olmak üzere birçok küresel kripto ve Web3 kuruluşunun büyüme yolculuğunda önemli bir rol oynuyor. Kripto varlıklara, bu varlıklara hizmet veren kuruluşlara, yatırımcıların hak ve sorumluluklarına ve işlem platformlarına ilişkin düzenleyici bir çerçeve, küresel kripto para borsalarının Türkiye’ye daha fazla çekilmesini sağlayacaktır. Yerel oyuncuların küresel rakiplerle rekabeti sonuçta kullanıcı deneyimine ve ülke ekonomisine fayda sağlayacaktır. “Rekabet teşvik edildikçe Türkiye’deki kripto pazarı da büyüyecek” dedi.

“Elektronik para ve ödeme hizmetleri örnek teşkil ediyor”

Türkiye’nin belki de 10 yıl öncesine kadar finansal hizmetlere erişim için sadece bankaları kullandığını belirten Kafkas Sönmez, “Sadece Türkiye’de değil dünyada da oldukça güçlü bir sektör olan finansal teknoloji (fintech), bu duruma örnek olabilir. Düzenlemenin kripto varlık piyasası üzerindeki etkisi. Fintech’ler, teknolojinin gücüyle klasik çözümlere daha rekabetçi çözümler sunmak üzere ortaya çıktı ve bu yükseliş, net çerçeveli düzenlemeleri de beraberinde getirdi. Cumhurbaşkanlığı Maliye Ofisi verilerine göre bugün Türkiye’de 637 fintech şirketi bulunuyor. Birçoğu TCMB tarafından yetkilendirilmekte ve MASAK tarafından denetlenmektedir. Düzenlemelerle standart hale getirilen bu bölümün, Türkiye’de hesap sahipliğinin ve finansal okuryazarlığın artmasında önemli bir etkisi olduğunu inkar edemeyiz. “Eğer düzenlemeler olmasaydı, tüm paydaşları gözeten bir yasal çerçeve belirleme çabası olmasaydı, bugün Türkiye’de dijital ödemeler bu kadar yaygın olmazdı” dedi.

“Düzenleyici yaklaşıma hazırız”

Hisse senedi piyasasının bile Türkiye’de yıllardır bireysel kullanıcılar için kaygı kaynağı olduğunu belirten Gate.io Global Büyüme Müdürü Kafkas Sönmez, “Uzun süredir ‘kumar’ olarak görülen hisse senedi yatırımı gündemde. Bugün yeni rekorlarla gündem. Halka arz kavramı her yaştan birçok bireysel yatırımcı tarafından benimsenmektedir. Çoğu zaman zararlı konularla gündeme gelen ve bu nedenle toplumun önemli bir kesiminin ön yargılı olduğu kripto otoritelerinin benimsediği ‘yasaklayıcı değil düzenleyici yaklaşım’, Türkiye ekonomisi için yeni bir potansiyeli ortaya çıkaracak. “Piyasanın gelişmesi ve olgunlaşması için bu yaklaşıma ihtiyaç var ve Türkiye’yi büyüme operasyonlarının merkezine koyan ve 13 milyonu aşkın kayıtlı kullanıcısına 1.700’den fazla kripto para biriminde işlem yapma olanağı sunan Gate.io olarak biz bu yaklaşımı sürdürüyoruz. Bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız.”

haber-cinar.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu